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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  21/08/2023
Data da última atualização:  21/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PERES, L. G. S.; MALAFATTI, J. O. D.; BERNARDI, B.; MATTOSO, L. H. C.; PARIS, E. C.
Afiliação:  UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; National Nanotechnology Laboratory for Agriculture; UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; ELAINE CRISTINA PARIS, CNPDIA.
Título:  Biodegradable Starch Sachets Reinforced with Montmorillonite for Packing ZnO Nanoparticles: Solubility and Zn2+ Ions Release.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Polymers and the Environment, v. 31, 2023.
Páginas:  2388 - 2398
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10924-023-02769-2
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Agriculture?s importance in human lives and the economy has directed studies to improve crop production. An essential challenge for improving fertilizer efficacy is reducing losses due to leaching and increasing nutrient supplies. In this context, biodegradable sachets stand out as internal packaging instead of direct insertion into the polymer matrix, facilitating the system processing and making it easier to adapt the soil?s nutritional quantity. Thus, the present work aimed to increase the zinc oxide (ZnO) solubility by obtaining nanoparticles using top-down and bottom-up approaches and packaging them in montmorillonite (MMT) reinforced starch sachets. The different diameters and forms of the ZnO nanoparticles were evaluated to understand the solubility dependence on these parameters. In this way, the top-down process for the attritor milling method allowed the nanoparticles with about 71 nm average diameter and greater homogeneity than the commercial one (approximately 174 nm). The milled ZnO nanoparticles presented better solubility than those synthesized bottom-up processes and the commercial ones, reaching a 90 to 100% solubility plateau in 48 h. Concerning starch sachets, the 1% MMT (w w−1 ) insertion in the polymeric matrix promoted increased water vapor barrier and mechanical properties, improving tensile strength. In the solubility test for nanoparticulate ZnO packed in sachets, similar behaviors improved properties from the MMT reinforcement insertion showe... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Composite; Fertilizer; Sachets.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18265 - 1UPCAP - DDPROCI.23/762023/80
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  05/08/2015
Data da última atualização:  17/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 5
Autoria:  NICKEL, O.; FAJARDO, T. V. M.
Afiliação:  OSMAR NICKEL, CNPUV; THOR VINICIUS MARTINS FAJARDO, CNPUV.
Título:  Via de transmissão.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Revista Cultivar HF, Pelotas, p. 12-13, jun./jul. 2015.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Macieira; Mudas contaminadas; Vírus das caneluras.
Thesagro:  Maçã; Vírus.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/127504/1/Revista-CultivarHF-ASPV-em-macieiras-pereiras-junho-julho-2015.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV15972 - 1UPCAP - DD634.1115.00375
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